OAE7000 Seminer
Bu ders, yüksek lisans yapan öğrencilerinin, bilimsel araştırma yapabilmeleri için, teorik ve uygulama teknik bilgileri öğrenmeleri amacıyla sunulmuştur. Ders, yüksek lisans tez projesinin araştırma tasarımı hakkında uygulamalı teknik altyapıyı sağlamaktadır. Ders kapsamında öğrencilerin araştırma yöntemleri hakkındaki farkındalığının gelişmesi, literatürdeki bilimsel çalışmaları temel alarak kendi araştırma problemlerini ve araştırma sorularını ortaya koymaları, araştırma sorularına cevap bulabilmek amacıyla veri toplama ve analiz yöntemlerine dair uygulamalara hakimiyet geliştirmeleri hedeflenmektedir.
OAE7001 Araştırma Yöntemleri
Bu ders sosyal bilimler alanındaki araştırmalarının teorik ve pratik yönlerine odaklanarak araştırma yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bir inceleme sunmaktadır. Ders boyunca, araştırma sürecinin tasarlanması, çeşitli veri toplama ve analiz etme yöntemleri ele alınmaktadır. Nitel, nicel ve karma yöntemleri çoğulcu bir perspektifle aktarmayı hedefleyen ders kapsamında öğrencilerin bilim felsefenin temel tartışmalarına hakimiyetlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece, araştırma yöntemleri hakkındaki farkındalığın gelişmesine, literatürdeki bilimsel çalışmalara ilişkin eleştirel bir bakış açısı geliştirilmesine, araştırma makaleleri ve tez gibi iyi planlandırılmış bilimsel çalışmalar üretilmesine yardımcı olur. Öğrencilerin araştırma süreci ve meseleleri hakkın düşünmeleri, bunları tartışabilmeleri ve değerlendirebilmeleri; araştırma tekniklerini uygulayabilmeleri hedeflenmektedir
OREP7012 Ortadoğu İktisat Tarihi ve Teorik Yaklaşımlar
Dr. Öğr. Üyesi Fatih Baha AYDIN
Orta Doğu’nun ekonomik yapısını tarihsel bir perspektifle inceleyerek, farklı teorik yaklaşımların Orta Doğu’daki iktisadi dönüşümleri nasıl anlamlandırdığını ele alır. Osmanlı’dan günümüze uzanan süreçte tarım, ticaret, sanayileşme, devletçilik, sömürgecilik, petrol ekonomisi ve neoliberal reformlar gibi başlıkları, hem yerel dinamikler hem de küresel etkileşimler bağlamında değerlendirir. Aynı zamanda klasik iktisat, bağımlılık teorisi, yeni kurumsalcılık ve İslami iktisat gibi düşünce okullarının bölgeye dair açıklamalarını karşılaştırmalı olarak tartışır. Bu sayede öğrencilerin, Ortadoğu’nun iktisadi tarihini çok katmanlı biçimde kavraması ve güncel meseleleri tarihsel ve teorik bağlamıyla yorumlayabilmesi hedeflenir.
OREP7017 Ortadoğu'da Doğal Kaynaklar Ekonomisi
Doç. Dr. Rahman DAĞ
Dersin temel amacı insanlık tarihinde enerji kaynaklarının önemini ortaya koyarak gümüz uluslararası siyasetinde enerji politikasının önemini ortaya koymaktır. Enerji kaynaklarının gelişimi ve çeşitlenmesi tarihsel olarak bazı ülkelerinden ilerlemesine veya gerilemesine sebep olmaktadır. Bu ders kapsamında, 19. yüzyıldan günümüze kadar uluslararası sistemlerin değişiminde enerjinin rolü incelemeye alınacaktır.
OREP7025 İktisadi Doktrinler
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Bedrettin TOPRAK
Bu ders, son birkaç asırda dünya ekonomilerini temelden dönüştürmüş sistem olan kapitalizmi ve etrafında gelişen iktisadi düşünceleri tarihsel boyutlarıyla analiz etmeyi hedeflemektedir. Modern ekonominin dinamiklerini tarihi ve teorik bağlamlarda ele almanın planlandığı ders, günümüz piyasa ekonomilerinin arka planını anlama gayesini taşımaktadır. Dersin amacı, modern ekonominin temel prensiplerini, kavramlarını ve tartışmalarını karşılaştırmalı olarak masaya yatırmaktadır. Bu bağlamda erken modern dönemden itibaren ortaya çıkmış iktisadi düşünce ekollerini, düşünürleri ve onların fikirlerini oluşturduğu sosyoekonomik bağlamlar analiz edilecek, günümüze kadar uzanan doktrin tartışmaları tartışılacaktır.
OREP7040 Doğal Kaynaklar ve Enerji
Doç. Dr. Rahman DAĞ
Dersin ismi “Doğal Kaynaklar ve Enerji” olmasına rağmen, içeriğinde Ortadoğu Ülkelerinin hem bölgesel hem de küresel anlamda doğal ve enerji kaynaklarının iç ve dış politikalarına etkisi incelenmektedir. Öncelikle seçilen Ortadoğu ülkesinin doğal ve enerji kaynaklarının profili çıkarılacak (ithalat ve ihracat oranları, dünya genelinde rezerv oranı, mümkünse enerji kaynaklarının kalitesini vb.) ve daha sonra bunların ikili, bölgesel veya küresel politikalara nasıl etkide bulundukları değerlendirilecektir.
OREP7057 Ortadoğu ve Uluslararası Ekonomi Politik
Dr. Öğr. Üyesi Burcu ERMEYDAN
Bu ders, öğrencilerin ekonomi ve siyaset arasındaki karmaşık etkileşimleri küresel ve bölgesel düzeyde, özellikle Orta Doğu'ya odaklanarak anlamalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Ders, temel Uluslararası Politik Ekonomi teorilerini kapsamakta ve uluslararası ekonomik sistemin tarihi, uluslararası ticaret, küresel finans ve yoksulluk, eşitsizlik ve çevre sorunları da dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı ekonomik zorluklar gibi temel konuları odaklanmaktadır. Öğrenciler, dersler, okumalar ve tartışmalar yoluyla başlıca uluslararası ekonomik kurumlar ve güncel sorunları irdeleyeceklerdir. Dersin içeriği, teorik kavramları açıklayacak ve bunların bölgesel ve küresel sonuçları üzerine tartışmaları teşvik edecek Orta Doğu'dan vaka çalışmaları ile zenginleştirilmiştir. Dersin sonunda öğrenciler, ekonomik ve siyasi süreçlerin Orta Doğu'nun küresel ekonomideki rolünü nasıl şekillendirdiğini eleştirel bir şekilde analiz edebilecek donanıma sahip olacaklardır.
OREP7058 İktisat Sosyolojisi
Dr. Öğr. Üyesi Fatih Baha AYDIN
İktisat Sosyolojisi, ekonomik davranışların, kurumların ve sistemlerin kültürel, siyasi ve tarihsel bağlamlara nasıl gömülü olduğunu inceleyerek ekonomik yaşamın toplumsal temellerini ele alır. Normlar, ağlar, iktidar ilişkileri ve sembolik anlamların piyasa ve ekonomik eylem üzerindeki etkisi gibi iktisat sosyolojisinin temel kavram ve tartışmalarını tanıtır. Marx, Weber ve Durkheim gibi klasik düşünürlerin yanı sıra, yeni iktisat sosyolojisi, kurumsalcı yaklaşımlar ve kültürel iktisat gibi çağdaş teorik yönelimlere de yer verilir. Teorik metinler ve ampirik örnekler aracılığıyla, öğrencilerin tarihsel ve güncel bağlamlarda ekonomi-toplum ilişkisini eleştirel biçimde analiz edebilme becerisi kazanmaları amaçlanır.
OREP7059 Osmanlı İktisadi ve Sosyal Tarihi I
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Bedrettin TOPRAK
Bu ders lisansüstü öğrencilerine Osmanlı dönemi ekonomik ve sosyal ilişkilerini, kurumlarını ve bunları şekillendiren dinamikleri aktarma amacını taşır. Dönemin iktisat görüşü ve sosyal yaşamını biçimlendiren düşünceler, olaylar ve durumlar üzerine okumalar ve tartışmalar yaptırır. Tarihsel süreçte gelişen olaylar ve düşüncelerin şekillendirdiği Osmanlı ekonomik ve sosyal yapısının temel prensiplerini, kavramlarını ve tartışmalarını ele alır.
OREP7060 Asya Ekonomileri ve Orta Doğu ile İlişkileri
Dr. Öğr. Üyesi Burcu ERMEYDAN
Son yıllarda Asya, küresel ekonomi ve siyasetin şekillenmesinde en canlı bölgelerden biri olmuştur. Bu sebeple, hem bölgesel ekonomik yapı hem de her Asya ülkesinin kendine özgü ekonomik kalkınma yolu, küresel ekonomideki konumlarına da değinilerek incelenmeyi hak etmektedir. Bu ders Asya ekonomilerinin güncel sorunlarını, küresel ekonomik yapıdaki yerlerini ve Orta Doğu ile ekonomik ilişkilerini tartışmayı amaçlamaktadır. Ders coğrafi tanım olarak Japonya, Çin, Hindistan, Güney Kore, Tayvan ve ASEAN üyelerini kapsamaktadır. Ders boyunca her Asya ülkesinin ekonomik kalkınma modeli, mevcut ekonomik yapısı ve Orta Doğu ülkeleriyle olan ekonomik ilişkileri politik ekonomi perspektifinden incelenecektir.
Bu sayfa Ortadoğu Ekonomi Politiği Anabilim Dalı tarafından en son 08.05.2025 17:57:22 tarihinde güncellenmiştir.